Web Tasarım Nedir?

Profesyonel web tasarım, web sitesi oluşturma ve düzenleme işlemidir. HTML5, CSS3 ve jQuery kütüphanesi kullanılarak içerik üretimi ve grafik tasarımı gibi unsurlardan oluşur.

Bir web sitesi aşağıda yer alan temel unsurlardan meydana gelmektedir;

HTML – Chrome, Firefox, Internet Explorer gibi web tarayıcıları tarafından işlenen ve web sayfalarına dönüştürülen bir işaretleme dilidir. Paragraf (p), başlık (h1), listeleme (ul), resim (img) gibi etiketlerden oluştur.

CSS – Cascading Style Sheets baş harflerinden oluşur ve HTML’in nasıl görüneceği işlevini yerine getirir.

JavaScript – JavaScript tarayıcılar tarafından okunur ve HTML ve CSS’ten oluşan statik web sayfalarını dinamik hale getirir.

HTML ile oluşturulan web sayfaları CSS yardımı ile biçim ve renk kazanır. Ardından ortaya çıkan çıkan şablon Javascript ile hareket kazanır ve dinamik hale getirir.

Profesyonel bir web sitesi aşağıda yer alan 10 temel maddeden meydana gelmektedir.

Sayfa Düzeni
Sayfa düzeni web tasarımda önemli bir unsurudur. Sayfa düzeni oldukça basit, anlaşılır ve kullanımı kolay olmalıdır. Hedef kitlenin kullanım alışkanlıkları dikkate alınmalıdır. Logo, menü ve butonların boyutu ve konumları doğru ayarlanmalıdır. Ziyareyçi istediği sayfaya rahatlıkla erişebilmelidir. Site içi arama motoru ve site haritası oluşturmak bu amaç için uygundur.

Grafik Tasarımı
Web tasarımın görselliği ziyaretçileri, potansiyel müşterilerinizi etkilemesi gerekir. Grafikler, logolar, ikonlar, hareketli yazılar, kutular ve animasyonlar web tasarımı etkileyici hale getirir. Ancak animasyon ve efektleri gerektiğinden fazla kullanılmamalı ve kullanıcının dikkatini dağıtacak gereksiz animasyonlardan kaçınılmalı.

İçerik
İçerik web sayfalarının temel unsurudur. Ziyaretçilerinize bilgi vermenin dışında Google gibi arama motorlarında da üst sıralarda yer almanızı sağlar. Web sitesinde yer alan içerik özgün, bilgilendirici, anlaşırlır ve okunması kolay olmalıdır.

Mobil Cihazlar ile Uyumluluk
Web tasarım ne kadar iyi hazırlanmış olursa olsun, sayfalar mobil kullanım için optimize edilmemişse başarıya ulaşmak oldukça zordur. Günümüzde kullanıcılarının %75’e yakını artık mobili kullanıyor. Oluşturulacak web sayfaları mobil ve tablete tam uyumlu olmalıdır.

Tarayıcılar ile Uyumluluk
Web tasarımları her tarayıcı için tam uyumlu olmalı. Bir tasarımı sadece Chrome tarayıcısında test etmek yeterli değildir. Safari, Firefox, Opera, İnternet Explorer gibi birçok tarayıcının farklı versiyonlarında test edilmiş olmalıdır.

Sayfa Açılış Hızı
Sayfa hızı bir sayfasnın yüklenme süresidir. Site hızı ise mevcut tüm sayfaların ortalama hızıdır. Mobil kullanımın artmasıyla birlikte artık kullanıclar yavaş açılan sitelerde ve sayfalardan çıkış yapıyor. Google’ın yaptığı araştırmaya göre mobil kullanıcıların %68’i yüklenmesi süresi 7 saniyeyi geçen sayfalardan çıkış yapıyor.

Google’dan yapılan resmi açıklamaya göre site ve sayfa hızı Google sıralamasını etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Renk Seçimi
Doğru renk seçimi ve renk uyumu web tasarımlar için oldukça önemlidir. Renkler insanlarda duyguları harekete geçirir. Örneğin yeşil rengi herkeste olumludur ve harekete geçme duygusu verir. Kırmızı ise dikkat etmemizi sağlar. Birçok kurum için renk ve marka bir bütündür. Vodafone dediğinizde kırmızı, Turkcell denilince tüketicilerin aklına mavi rengin gelmesi kurumsal kimliklerinde tercih ettiği ana renkten kaynaklıdır.

Font Kullanımı
Web tasarımda tercih edilen fontlar (yazı tipi) web sitelerin görünümüne oldukça eder. Doğru seçilmiş fontlar web tasarımın kalitesini artırmasının yanında kullanıcıların yazıları daha rahat okumasını sağlar. Google tarafından sunulan Google web fontlar oldukça popülerdir ve milyonlarca web sitesi tarafından kullanılmaktadır.

Altyapı ve Teknoloji
Web tasarımda yeni nesil yazılım teknik ve araçlar kullanılmalıdır. Firmalar arasında artan Ülkemizde Google arama motoru sonuçlarında da görmek mümkündür. Teknolojik olarak en iyi web tasarıma sahip siteler Google’da rakiplerini geride bırakma imkanına sahiptir.

Geri Dönüşüm
Ticari web sitelerinin temel amacı yeni müşteriler kazanmak veya mevcut müşterilerin tekrar ziyaret etmelerini sağlamaktır. Ticari web tasarımın başarısı dönüşüm ile ölçülür. Web tasarımda ziyaretçinin görmek ve yapmak istediği tüm fonksiyonları (ürün incele, kıyaslama, satın alma gibi) etkili bir şekilde sunmak gerekir.

Sizler de web tasarım nedir? konusu ile alakalı soru ve görüşlerinizi bu gönderi altına yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Popüler Yazılar

Kategoriler

Teklif Alın

Kurumsal yapımız ve portföyümüz sizi etkilediyse teklif formumuzu doldurun sizi hemen arayalım.

FORMU DOLDURUN